2023 metų spalva ir interjero tendencijos

2023 metu spalva

2023-iųjų interjero tendencijos stilingiems namams atneš daugiau minimalizmo, tvarumo ir natūralių medžiagų naudojimo interjere filosofiją. Pagrindinis dėmesys bus skiriamas funkcionalumui ir, tuo pačiu, natūralumui, minimalistinėms idėjoms, rūpinimuisi gamta ir savimi. Šiame straipsnyje aptarsime aspektus, kuriuos svarbu įsidėmėti besidomintiems ateinančių metų interjero tendencijomis.

Organinės medžiagos ir formos

organinės formos baldai2023-iųjų interjero dizaino tendencijose juntamas judėjimas link natūralių ir žemiškų erdvių. Populiarėja organinės medžiagos ir formos. Tai atspindi mūsų norą gyventi autentiškai ir patogiai, vertinant tai, kas mums svarbiausia – paprastumą, ilgaamžiškumą, tarpusavio ryšį ir grožį. Šią tendenciją įgyvendinsime naudodami aukštos kokybės natūralias medžiagas, tekstilę ir rankų darbo kūrinius.

Veikiami šios tendencijos, mažiau aktualūs tampa išskirtinai tikslūs kampai ir tiesios linijos interjere. Dabar stilingais vadinami namai, kuriuose tobula laikoma pačios gamtos sukurta forma. Netolygus akmens pjūvis, (tarsi pats granito gabalas būtų suskilęs tiksliai iki virtuvės stalviršio dydžio), viskas, kas nešlifuota, nepoliruota, mūsų būstus paverčia šiek tiek artimesniais gamtai, natūraliai dalykų eigai.

Siekiantiems pritaikyti šią tendenciją namuose, interjero dizaino ekspertai pataria naudoti natūralias medžiagas: nedažytą medieną, nešlifuotą akmenį, natūraliai skaldytą marmurą, molį, grubesnę medvilnę ir kt. Taip pat namų apdailai ir apstatymui patariama pasitelkti ne idealios geometrinės formos baldus, naudoti ekologiškus gaminius ir rankų darbo kūrinius.

Gamtos įkvėptos erdvės

gamta ir augalai interjereJau keletą metų viena pagrindinių tendencijų, sustiprėjusių pandemijos metu, yra poreikis užmegzti glaudesnį ryšį su gamta. Ši tendencija pasireiškia miestų planavimo ir nekilnojamojo turto projektavimo, bei dizaino srityse. Gamtos įkvėptos erdvės tenkina sparčiai augantį bendravimo su gyvąja aplinka poreikį. Tie, kurie neturi galimybės rūpinti nuosavu sodu, ieško būdų, kaip patirti augalų teikiamą harmonijos ir ramybės jausmą namuose.

Augalų įkomponavimo gyvenamosiose ir komercinėse patalpose idėja nėra nauja. Ypatingas jos suaktyvėjimas buvo juntamas dar gerokai iki pandemijos, kai įvairios įstaigos ėmė įrenginėti „gyvąsias sieneles“ ar kurti improvizuotus sodus ant joms priklausančių pastatų stogų. Ėmę leisti daugiau laiko namuose pajautėme, kaip ši tendencija įsigalėjo ir namų aplinkoje. Tad, nestebina ir tai, kad gamtos įkvėptos erdvės bus madingos ir 2023 m.

Ši tendencija nėra susijusi išskirtinai vien su augalais. Tai, apskritai, yra žingsnis link natūralių ir žemiškų erdvių, atspindinčių mūsų norą gyventi autentiškai ir patogiai. Taigi jos pritaikymas galėtų būti įgyvendinamas parenkant prigesintus, šiltesnius interjero elementų atspalvius. Iš skirtingų medžiagų, skirtų ne vien apdailai, bet ir baldų gamybai, patartina rinktis: neapdirbtą arba nedažytą medieną, nešlifuoto akmens gaminius, keramiką, tekstūriškesnę, grubesnę medvilnę ir pan.

Apvalinti minkšti ir korpusiniai baldai

Arkos ir suapvalintos formos jau kurį laiką kopia į interjero dizaino Olimpą, o lenktos formos ir toliau dominuos erdvėse 2023 m. Didėjantis apvalintų minkštų ir korpusinių baldų populiarumas akivaizdus daugelio tarptautinių interjero dizainerių kolekcijose. 2023-iaisiais apvalėti žada ne tik kvadrato ar stačiakampio formų interjero elementai (tarkime stačiakampiai stalai), bet net ir spintos, spintelės bei komodos.

2023 m. interjero tendencijose vyrauja daug daugiau suapvalintų kampų, lengviau ir aptakiau atrodančių baldų ir dekoro elementų, nesvarbu, ar tai būtų apvalios ar kampinės sofos, įdomių formų stalai ir kėdės, ar mažesni skulptūrinio dekoro elementai. 2023-iaisiais baldai savo forma ir paskirtimi tols nuo funkcionalumo ir kryps į meno kūrinių pusę.

Nebijokite paieškoti netradicinių sprendimų baldų formos atžvilgiu. Namų interjerui žavesio suteiks neįprasto fasado, unikalios, apvalintos formos komoda ar tradicinis stačiakampis stalelis, kurio griežtumą sušvelnins užapvalinti kampai. Kalbant apie minkštus baldus, nebūtina rinktis masyvių variantų. Minimalistiniame interjere itin šiuolaikiškai atrodys elegantiškas, švelnių linijų, lengvas fotelis, po kuriuo galėsite patiesti tekstūrinį kilimą, taip įgyvendindami kelias 2023-iųjų metų dizaino tendencijas vienu metu.

Spalvos

2022-ieji buvo siejami su raminančia turkio spalva ar žaliais atspalviais, tuo tarpu, 2023-ieji bus šiltų, gaivinančių spalvų metais. Interjeruose sutiksime daugiau žemiškų tonų, šiltų neutralių, rožinių atspalvių ir daugiau eksperimentuosime su sodriais, tamsiais akcentais ir spalvomis. Palyginti su žemiškomis spalvomis, kurios buvo populiarios dešimtajame dešimtmetyje, šie atspalviai turės daugiau boho ir amžiaus vidurio modernistinio stiliaus bruožų.

Bendra tendencija, pripažįstama žinomiausių pasaulinio lygio interjero dizainerių, kalbant apie spalvas, kurias naudosime savo namų apipavidalinimui 2023-iaisiais, yra ta, kad šios spalvos ir įvairūs jų atspalviai turėtų sukurti ramią, šviesią, nerūpestingą ir natūralią atmosferą kambaryje. Tam atliepia ir kitame punkte aptariama pagrindinė 2023 metų spalva (rausvo-levandų atspalvio).

Nebijokite eksperimentuoti su šiltais, žemiškais atspalviais. Juolab, kad 2023-ieji tęsia natūralaus ir organiško interjero tendencijas. Tad, apipavidalinti namus madingomis 2023-iųjų metų spalvomis bus paprasta, tiesiog rinksimės nešlifuotą akmenį, neapdirbtą ir nedažytą medieną, bei kitas organines medžiagas, kurios kurs harmoningą žemės tonų atmosferą namuose. Taip pat naudosime tokių spalvų dekoro elementus, pagardindami interjerą vienu kitu levandų spalvos akcentu.

2023 metų spalva: levandos spalva

2023 metu levandu spalvaKadangi daugelis žymiausių dažų kompanijų, tokių kaip Benjamin Moore, Sherwin Williams ir Dunn-Edwards, pasirinko levandos atspalvį kaip savo metų spalvą, atrodo, kad 2023-ieji bus gana šviesūs ir kartu ramūs metai. Levandų atspalvis interjerui suteiks gaivumo, švaros efektą, primins romantiškąjį Prancūzijos Provanso regioną.

Pasirinkę šią spalvą, interjerui suteiksite ryškumo, kuris tuo pačiu bus švelnus ir prislopintas, dėl to nekels varginančio kontrasto ir nenurungs kitų spalvų interjero elementų. Jeigu naudosite levandinį atspalvį sienų dekorui, apsupsite save nepakartojama šios spalvos magija. Toks sprendimas itin pasiteisins miegamajame, kuriame norisi jaukių, ramių spalvų.

Levandų spalvą naudokite, žaisdami įvairaus intensyvumo atspalviais. Vienas galimų sprendimų – švelniu šios spalvos atspalviu dažytos miegamojo sienos, kurios žaismingai koreliuoja su kiek ryškesne levandine lovos patalyne ar sodrios levandų spalvos dekoratyvinėmis pagalvėlėmis. Artėjant vasarai galite suderinti tiek spalvines, tiek natūralumą ir gamtos artumą diktuojančias interjero tendencijas, kambarius papuošdami skintų levandų puokštelėmis.

Vintažiniai daiktai, antikinės detalės

vintažinis interjeras ir akcentaiInterjero dizaineriai prognozuoja vintažinių daiktų ir antikinių detalių sugrįžimą ant namų dekoro podiumo. Atgims ir vintažinis interjero apipavidalinimas, kaip visuma. Ši tendencija žada įnešti jaukumo ir nostalgiškos šilumos į iki šiol buvusius šaltokais ir perdėtai minimalistiniais namų dekoro sprendimus.

Taigi, 2023-ieji mūsų interjerus vis labiau tolins nuo asketizmo. Norėsis apsupti save širdžiai brangiais daiktais. Todėl, jei anksčiau su palengvėjimu, tarsi įkyrėjusius sendaikčius, išmesdavome seną močiutės komodą ar nebemadingą prieškambario spintelę, tai 2023-iaisiais mokysimės restauruoti ir iš naujo atrasti laiko dvasią išsaugojusių baldų unikalumą.

Pats laikas paieškoti namuose daiktų sandėliavimo patalpose nugulusių senelių komodų, kurį laiką primirštų odinių sofų ir kitų vintažinių daiktų, kuriems 2023-iaisiais prognozuojamas atgimimas arba imtis unikalių vintažinių baldų paieškos sendaikčių turguose, skelbimų portaluose ir pan. Juk sakoma, kad mada sukasi ratu, o brangiausi daiktai mums yra tie, kurie pasakoja senųjų savininkų gyvenimo istorijas, kurios neretai susilieja ir su mūsiškėmis.

Minimalizmas interjere

Ateinančiais metais dėmesys bus nukreiptas į švelnesnį ir „šiltesnį“ minimalizmą. Jei anksčiau daugeliui minimalizmas interjere asocijavosi su sterilumu ir šaltumu, tai 2023-iaisiais minimalistiniai interjerai taps gyvesni, jaukesni ir asmeniškesni. Visų pirma, tai reikšis spalvų paletėje. Jau minėti šilti, žemiški, smėlio ir rudi atspalviai vis dažniau bus naudojami kaip pagrindas, skiedžiant juos prislopintais raudonos, geltonos, oranžinės spalvos atspalviais.

Šiltesnę spalvų gamą papildys lytėjimui malonios tekstūros (mediena, tekstilė, augalija) ir lygios suapvalintos formos, paversiančios minimalizmą, iki šiol dažnai buvusį šaltu ir nuasmenintu, kur kas jaukesniu. Tekstūriškumas bus būdingas tiek baldams, tiek pačiai namų apadailai. Minimalizmas dažnai bus pasitelkiamas tarsi dominuojanti kryptis, kurią papildys kitų stilių elementai: skandinaviško, boho, country ar klasikos. Tai suteiks interjerui originalumo ir išraiškingesnio charakterio.

Naudokite paprastesnius dizaino sprendimus, venkite pertekliaus. Atlikite savo namuose savotišką inventorizaciją. Pradėkite nuo generalinio tvarkymosi, kuris, pasak feng shui specialistų, būtinas, norint prišaukti teigiamus pokyčius į savo gyvenimą. Nebūtina tikėti šia teorija, kad suvoktume, jog daug jaukiau gyventi tvarkinguose namuose.

Kai kambariai bus sutvarkyti, ateis laikas peržvelgti baldus ir dekoro elementus, atsisakant jums nereikalingų ir nenaudojamų daiktų. Pastaruosius naudinga paaukoti ar atiduoti į atliekų surinkimo aikšteles. Tokiu būdu įgyvendinsite dar vieną 2023-iųjų interjero tendenciją, skelbiančią tvarumo filosofiją. Viskas, kas atlieka vien tik dekoratyvinę funkciją, turėtų palikti jūsų namus.

2023-iųjų interjero tendencijos stilingiems namams spinduliuoja jaukumu, minimalistine, tvaria gyvensena ir noru grįžti prie kuo natūralesnių medžiagų, kalbant ne tik apie baldus ar interjero detales, bet ir organiškas tekstūras, formas bei aktyvesnį augalijos įpynimą į mūsų kasdienybę. 2023-iaisiais gyvensime sąmoningiau, ekologiškiau ir kur kas jaukiau.

Jums taip pat gali patikti

Žiūrėti visas naujienas